Τι είναι η ορθοδοντική θεραπεία

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που εστιάζει στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών της θέσης των δοντιών και του προσώπου. Ποιος είναι ο ορθοδοντικός; Ο ορθοδοντικός είναι ειδικός οδοντίατρος, ο οποίος έχει λάβει δύο έως τρία χρόνια επιπλέον εκπαίδευσης. Ο ορθοδοντικός σας είναι σε θέση να ισιώσει τα δόντια, να καθοδηγήσει την ανάπτυξη των γνάθων και να βελτιώσει το χαμόγελο σας.

Ένα υπέροχο χαμόγελο μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και να έχει θετικό αντίκτυπο στις κοινωνικές και επαγγελματικές ευκαιρίες. Αλλά δεν είναι όλα σχετικά με την εμφάνιση: Τα καλά ευθυγραμμισμένα δόντια σας βοηθούν να δαγκώνετε, μασάτε και ακόμα να μιλάτε πιο σωστά κι αποτελεσματικά. Καθιστά επίσης πιο εύκολη τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, πράγμα που βοηθά να κρατήσετε το στόμα σας απαλλαγμένο από φθορά των δοντιών και ασθένεια των ούλων.

Το εκπληκτικό στην ορθοδοντική είναι ότι αξιοποιεί τη φυσική ικανότητα του σώματος να αναδιαμορφώνει τον ιστό του. Με την εφαρμογή ελαφριάς, σταθερής δύναμης μέσω των ορθοδοντικών συσκευών αναμορφώνονται απαλά τα οστά και τα δόντια μετακινούνται σε καλύτερες θέσεις.

Τα δόντια δεν είναι σταθερά στερεωμένα στο οστό στήριξης τους. Αντιθέτως, κρατούνται στη θέση τους με μια δομή που μοιάζει με αιώρα, που ονομάζεται περιοδοντικός σύνδεσμος, ο οποίος ανταποκρίνεται πολύ στις δυνάμεις που τοποθετούνται στα δόντια είτε μέσω σταθερών μηχανισμών ( σιδεράκια ) είτε κινητών ( μασελάκια, νάρθηκες ).

Η ορθοδοντική θεραπεία στην παιδική ηλικία είναι ιδανική επειδή μπορούμε να επωφεληθούμε από τις διαδικασίες φυσικής ανάπτυξης ενός νεαρού ατόμου για να επιτύχουμε τη διόρθωση της θέσης των δοντιών και τυχόν σκελετικών ανωμαλιών. Όπως και το υπόλοιπο σώμα, τα δόντια και οι γνάθοι αλλάζουν γρήγορα.

Αλλά θυμηθείτε, τα υγιή δόντια μπορούν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, έτσι δεν έχετε «χάσει το τρένο» για ορθοδοντική θεραπεία. Στην πραγματικότητα, περίπου ένας στους πέντε από τους ορθοδοντικούς ασθενείς σήμερα είναι ενήλικες. Πολλές τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει τις ορθοδοντικές συσκευές λιγότερο εμφανείς και έχουν βελτιώσει την εμπειρία θεραπείας για τους ενήλικες. Πριν από τη θεραπεία, οι ενήλικες εξετάζονται προσεκτικά για σημάδια περιοδοντικής (ούλων) νόσου, τα οποία θα τεθούν υπό έλεγχο πριν αρχίσει η θεραπεία.

Είτε σταθερή είτε κινητή, κάθε είδος συσκευής μπορεί να έχει πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μετά από μια πλήρη εξέταση, ο ορθοδοντικός θα συζητήσει μαζί σας ποιες επιλογές θεραπείας είναι καλύτερες για εσάς ή τα παιδιά σας.

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι από μερικούς μήνες μέχρι 2-3 ανάλογα με το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ορθοδοντικός.

Οι μηχανισμοί επιλογής είναι συνήθως οι σταθεροί ( σιδεράκια ) διότι επιτρέπουν τον τρισδιάστατο έλεγχο της μετακίνησης των δοντιών. Ωστόσο όπως ήδη αναφέρθηκε ο ορθοδοντικός θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές που υπάρχουν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Ιδιαίτερα σε ενήλικες ασθενείς είναι μερικές φορές πολύ σημαντικό οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί να είναι κατά το δυνατόν αόρατοι, λαμβάνοντας φυσικά κάθε φορά υπόψη τις ενδείξεις ή αντενδείξεις αυτών.

Ο ορθοδοντικός ασθενής πρέπει να συνεργάζεται με το γιατρό για την επίτευξη του αποτελέσματος όσο γίνεται πιο σύντομα και χωρίς να προκληθούν ζημιές σε δόντια και ούλα, δηλαδή να είναι συνεπής στα ραντεβού και να φροντίζει τη στοματική του υγιεινή υπό την καθοδήγηση κι επίβλεψη του θεράποντος γιατρού.

Dr. Γιάννης Αγγελάκης Ορθοδοντικός

Σχόλια

Next Post Previous Post