Ποιά η χρησιμότητα της Φθορίωσης;

Η ευρωπαϊκή [E.A.P.D] και η αμερικάνικη [I.A.P.D] Ακαδημία παιδιατρικής οδοντιατρικής υποστηρίζει ότι το φθόριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε προληπτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της τερηδόνας στα παιδιά.

Ποιά η χρησιμότητα της Φθορίωσης;

Ο οδοντίατρος θα πρέπει να καταρτίζει το πρόγραμμα αυτό προσωπικά για κάθε παιδί, ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να αξιολογείται κάθε 6ή 12 μήνες και να τροποποιείται σύμφωνα με τις αναπτυξιακές αλλαγές που γίνονται στο κάθε παιδί.

Γιατί το κλειδί για μια καλή στοματική υγεία είναι τελικά ο συνδυασμός της χρήσης των κατάλληλων προϊόντων φθορίου με σωστές συνήθειες υγιεινής και διατροφής.

ΦΘΟΡΙΟ: Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Το φθόριο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε όλες της πηγές ύδατος ακόμα και στους ωκεανούς και έχει καθοριστεί σαν ένα από τα δεκατέσσερα στοιχεία τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ιδιαίτερα στον τομέα της στοματικής υγείας, αποτελεί για τα δόντια ότι το ασβέστιο για τα κόκκαλα

Πλήθος επιστημονικών μελετών ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ότι είναι το σημαντικότερο όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της τερηδόνας.

Μηχανισμοί δράσης φθορίου.

Η δράση του φθορίου στα δόντια έγκειται στην ιδιότητά του να ενσωματώνεται στο κύριο σώμα της αδαμαντίνης των δοντιών και να αλληλεπιδρά με τα εξωτερικά στρώματα αυτής.

Α. Όταν το φθόριο ενσωματώνεται στην αδαμαντίνη κατά την περίοδο σχηματισμού της αδαμαντίνης το λευκό εξωτερικό στρώμα των δοντιών μέσω της λήψης δισκίων φθορίου την κάνει πιο σκληρή και ανθεκτική. Έτσι τα δόντια αντέχουν περισσότερο στις επιθέσεις των οξέων. Τα οξέα σχηματίζουν όταν τα βακτηρίδια στην οδοντική πλάκα διασπούν τα σάκχαρα από τους υδατάνθρακες που λαμβάνονται από τις τροφές. Οι επανειλημμένες επιθέσεις οξέων εξασθενίζουν τα δόντια και δημιουργούν κοιλότητες [τρύπες].

Β. Η δράση όμως του φθορίου είναι και τοπική: Συγκεκριμένα το φθόριο που βρίσκεται στο στοματικό περιβάλλον με καθημερινή χρήση οδοντόκρεμας και άλλων φθοριούχων σκευασμάτων, όπως στοματοπλυμάτων, δισκίων, βερνικιών η λήψης φθοριωμένου πόσιμου νερού, εξισορροπεί τη δράση των τερηδογόνων οξέων στα δόντια, παρεμποδίζοντας την αφαλάτωση και προάγοντας την επαναλάτωση της αδαμαντίνης. Βοηθάει δηλαδή στην επανόρθωση των αλλοιώσεων από την τερηδόνα σε πρώιμα στάδια.

Γ. Επιπλέον παρουσιάζει και ήπια αντιμικροβιακή δράση στα μικρόβια που συμμετέχουν στη δημιουργία τερηδόνας.

Συμπερασματικά είναι επιτακτική η μόνιμη παρουσία του φθορίου στο στοματικό περιβάλλον προκειμένου να καταστέλλεται η τερηδόνα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το φθόριο μειώνει τις κοιλότητες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Βοηθάει επίσης στην επανόρθωση των αλλοιώσεων από την τερηδόνα σε πρώιμο στάδιο.

ΜΟΡΦΕΣ ΛΗΨΗΣ ΦΘΟΡΙΟΥ

Το φθόριο λαμβάνεται σε δύο μορφές.

Α) Τοπική επάλειψη

Β) Συστημική χορήγηση.

Α. Τα τοπικά φθοριούχα ενισχύουν τα υπάρχοντα δόντια, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα.

Τα τοπικά φθοριούχα περιλαμβάνουν, τις οδοντόκρεμες, τα στοματικά διαλύματα, και τις τοπικές φθοριώσεις στο οδοντιατρείο που πρέπει να γίνονται κάθε έξι μήνες.

Α. ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Τα φθοριούχα τοπικής χρήσης μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνοι ή να τα ζητήσετε από τον οδοντίατρο σας.

Προϊόντα που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας.

α) Οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο [ανώτατη περιεκτικότητα σε φθόριο 1500ppm] .

Οι οδοντόκρεμες ταξινομούνται σε χαμηλή περιεκτικότητα φθορίου μικρότερης των 500ppm, μέτριας περιεκτικότητας φθορίου μεταξύ 500-1000 ppm και υψηλής περιεκτικότητας φθορίου μεγαλύτερης ή ίσης των [1000ppm]

Κατά της διάρκεια της τελευταίας 20ετίας η χρήση οδοντόκρεμας φαίνεται ότι συνετέλεσε στη δραματική πτώση της τερηδόνας που έχει καταγραφεί σε ποσοστό 20 – 40%. Επιμελές και καθημερινό βούρτσισμα 2 – 3 φορές την ημέρα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, για την καταπολέμηση τόσο της τερηδόνας όσο και της ουλίτιδας.

Ο παιδοδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του ολοκληρωμένου προληπτικού προγράμματος, με χορήγηση του κατάλληλου τύπου οδοντόκρεμας με την απαιτούμενη συγκέντρωση φθορίου, για κάθε ηλικιακή ομάδα. Ιδιαίτερα για παιδιά μικρότερα των 6 ετών, απαιτείται η χρήση της κατάλληλης σε συγκέντρωση φθορίου οδοντόκρεμας, σε συνδυασμό με την ποσότητα φθορίου που λαμβάνεται από τα υπόλοιπα σκευάσματα και η εφαρμογή των σωστών οδηγιών χρήσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία από την τερηδόνα χωρίς να υπερβαίνονται τα όρια ασφαλείας, για να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης φθορίασης των δοντιών.

β) Φθοριούχα στοματοπλύματα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση τους μειώνει την τερηδόνα κατά 35%

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά μικρότερα των 6 ετών, γιατί είναι σημαντικό να μην καταπίνεται το διάλυμα.

ΤΟΠΙΚΗ ΦΘΟΡΙΩΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

Η φθορίωση στο ιατρείο, μετά τον καθαρισμό των δοντιών γίνεται με την εφαρμογή με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών δισκαρίων ή πινέλων, σκευασμάτων πολύ υψηλής περιεκτικότητας φθορίου σε μορφή gel, αφρού ή βερνικιού. Γιαυτό το λόγο δε συνιστάται η εφαρμογή τους στα παιδιά από τους γονείς στο σπίτι.

Τοπικές εφαρμογές φθορίου στα οδοντιατρείο, δύο φορές το χρόνο, σε αυτή την ιδιαίτερα συμπυκνωμένη μορφή, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δοντιών και του στόματος, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της τερηδόνας . Συμπερασματικά, δεδομένου ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει αποδεχτεί τη φθορίωση σαν καθολικό και αναντικατάστατο μέσο πρόληψης, αποδεικνύει περίτρανα πόσο σημαντικό αλλά και πόσο απόλυτα ασφαλές είναι για την υγεία.

Άλλωστε οι αντιρρήσεις για τη χρήση του έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ανακριβείς και αβάσιμες, καθώς πληθώρα επιδημιολογικών και εργαστηριακών ερευνών συνηγορούν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φθορίου σαν μέσο πρόληψης της τερηδόνας.

Σχόλια

Next Post Previous Post