Περιοδοντίτιδα

ΠεριοδοντίτιδαΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Τι είναι η περιοδοντική νόσος;
Η περιοδοντική νόσος είναι μια συχνή αρρώστια, που αφορά όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για μια φλεγμονή που προσβάλλει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (δηλ. τα ούλα και το κόκκαλο των γνάθων ).Σε πρώτο στάδιο η φλεγμονή είναι επιφανειακή, δηλαδή αφορά μόνο τα ούλα και ονομάζεται ουλίτιδα. Χωρίς θεραπεία, η νόσος μπορεί να επεκταθεί πιο βαθειά και να καταστρέψει το κόκκαλο που περιβάλλει τις ρίζες των δοντιών. Η κατάσταση αυτή λέγεται περιοδοντίτιδα και είναι σοβαρή, καθώς οδηγεί σταδιακά στην πτώση των δοντιών, εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Πού οφείλεται η περιοδοντική νόσος;
Η αιτία που προκαλεί την περιοδοντική φλεγμονή είναι η οδοντική πλάκα.
Πρόκειται για μια αόρατη μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και αποτελείται από δισεκατομμύρια μικρόβια. Μετά από ένα σωστό πλύσιμο των δοντιών, η οδοντική πλάκα καταστρέφεται και μέσα σε λίγα λεπτά αρχίζει να σχηματίζεται ξανά .Όμως τα καινούργια αυτά μικρόβια δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημιά πριν περάσουν 1-2 ημέρες.

Συμπέρασμα: Περιοδοντική νόσος σχηματίζεται όταν το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα ορισμένα μικρόβια να παραμένουν στην θέση τους, να ωριμάζουν και να γίνονται παθογόνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από περιοδοντική νόσο δεν το γνωρίζουν γιατί τις πιο πολλές φορές η βλάβη εξελίσσεται αθόρυβα. Η αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, η κακοσμία του στόματος και το έντονο κόκκινο χρώμα των ούλων, θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις φλεγμονής του περιοδοντίου. Σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα εμφανίζεται κινητικότητα των δοντιών.

Είναι η περιοδοντική νόσος κληρονομική ή μεταδοτική;
Η κληρονομικότητα είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της πάθησης. Όμως η επιμελημένη υγιεινή του στόματος, η πρόωρη διάγνωση, η σωστή θεραπεία και η τακτική παρακολούθηση, είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες από την επίδραση της κληρονομικότητας. Η περιοδοντική νόσος δεν είναι μεταδοτική.

Μπορεί η περιοδοντική νόσος να θεραπευτεί?
Ναι. Εάν παρέμβουμε την κατάλληλη στιγμή, μπορούμε να θεραπεύσουμε την νόσο ή τουλάχιστον να αναστείλουμε την εξέλιξή της. Το είδος της θεραπείας διαφέρει κατά περίπτωση και εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της πάθησης . Έτσι η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να κυμαίνεται από το σύντομο διάστημα των μερικών ημερών, μέχρι το μακρύτερο διάστημα των αρκετών μηνών. Με τις σύγχρονες μεθόδους, μπορούμε να διατηρήσουμε δόντια με μεγάλη περιοδοντική καταστροφή, καθώς και δόντια που κουνιούνται.

Θα πρέπει η θεραπεία να επαναλαμβάνεται κάθε λίγα χρόνια;
Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περιπτώσεως. Συνήθως μια μόνο περίοδος θεραπείας και συχνές περιοδικές επανεξετάσεις είναι αρκετά για την επαναφορά και τη διατήρηση της υγείας των ιστών. Ο περιοδοντικός ασθενής πρέπει και μετά την θεραπεία του να έχει συχνή επαφή και παρακολούθηση από τον οδοντίατρό του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η συνεργασία του ασθενή και η πιστή τήρηση των οδηγιών που θα του δοθούν σχετικά με την καθημερινή περιποίηση των δοντιών.

Σχόλια

Next Post