Το στοματογναθικό σύστημα αποτελείται από τα δόντια, τα οστά των γνάθων, τους μύες και τους ιστούς που τα περιβάλλουν. Το στοματογναθικό επιτελεί πολλές λειτουργίες όπως τη μάσηση, την ομιλία και την κατάποση. Πολλές φορές όμως, παρα-λειτουργεί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τη δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος και έτσι κάποιο ή κάποια σημεία του συστήματος θα φθαρούν περισσότερο και θα εκδηλώσουν βλάβη.
Έτσι μπορεί να έχουμε τις παρακάτω δυσλειτουργίες.
- Έντονη αποτριβή των δοντιών, ελάττωση του ύψους τους και επιπέδωση τους
- Φθορά του περιοδοντίου (των ιστών που στηρίζουν τα δόντια) , κινητικότητα των δοντιών, αιμορραγία και ευαισθησία από τα ούλα
- Κόπωση και πόνος των μυών, πονοκέφαλοι, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος
- Βλάβη των κροταφογναθικών διαρθρώσεων . Μπορεί να παρουσιαστεί πόνος και ήχοι από την άρθρωση, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος κλπ.
Η αιτιολογία της δυσλειτουργίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
- Στρες
- Σύγκλειση δοντιών (πως κλείνουν τα δόντια μας)
- Φύλο
- Ηλικία
- Οδοντιατρικές εργασίες
- Στάση κεφαλής κατά τον ύπνο
Πώς μπορώ να καταλάβω αν κάνω βρυγμό;
Αν είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας τότε μπορούμε να καταλάβουμε αν τρίζουμε ή σφίγγουμε τα δόντια μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δόντια πρέπει να ακουμπάνε μόνο όταν μασάμε ή καταπίνουμε (συνολικός χρόνος είναι 17 λεπτά την ημέρα). Οποιαδήποτε άλλη επαφή των δοντιών δεν χρειάζεται και ασκεί επιπλέον φόρτιση στο στοματογναθικό σύστημα, ιδίως αν είναι παρατεταμένη.
Αν είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυστυχώς εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί κοιμόμαστε. Σε περίπτωση που τρίζουμε τα δόντια, μπορεί να ακούσει τον ήχο κάποιος που κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο. Όταν όμως σφίγγουμε τα δόντια μας αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε δυστυχώς μόνο το άλλο πρωί από τα συμπτώματα που πιθανόν να έχουμε.
Τι μπορώ να κάνω για να το θεραπεύσω;
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ηρεμήσετε και να αποβάλλετε όσο περισσότερο μπορείτε το άγχος από τη ζωή σας. Επειδή όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο, υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα (δυστυχώς το να πούμε ότι θα το θεραπεύσουμε τελείως είναι συχνά αδύνατο) και την έκταση της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει.
Τα συνήθη θεραπευτικά μέσα είναι η κινησιοθεραπεία και διάφοροι τύποι νάρθηκα. Στην κινησιοθεραπεία διδάσκονται ορισμένες ασκήσεις ώστε να επαναφέρουμε τους μύες στην φυσιολογική τους λειτουργία και συντονισμό. Ο νάρθηκας είναι μια κατασκευή από πλαστικό η οποία εφαρμόζει με συγκεκριμένο τρόπο στα δόντια και βοηθάει στην ελάττωση της έντασης του βρυγμού.
Αν αντιληφθείτε ότι έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που προαναφέραμε (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, παρατεταμένους πονοκέφαλους, ήχους από την άρθρωση, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, κ.α.) πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο. Ακόμα και ένα μικρό πρόβλημα μπορεί, αν αφεθεί, να δημιουργήσει προβλήματα που αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν. Ο οδοντίατρος θα σας κατευθύνει ανάλογα